Hygienesluis

kuikens op transport

Goede omstandigheden creëren voor gewassen

Bedrijfsvoering

Hygiëne

Hygiëne op het bedrijf is een belangrijk aspect. Het bedrijf voldoet aan alle voorwaarden zoals die zijn vastgelegd in het IKB-programma.

Zo werken wij alleen samen met IKB-erkende servicebedrijven zoals: entploegen, ontsmettingsbedrijf, ongediertebestrijding, transportbedrijf en voerleverancier. De laatste kan de silo’s vullen vanaf de openbare weg. Op deze wijze is die niet genoodzaakt het bedrijfsterrein op te rijden.

Daarnaast moeten alle bezoekers van het bedrijf zich vooraf douchen en bedrijfskleding en –schoeisel zijn verplicht te dragen. Zo is er gescheiden schoeisel voor buiten en voor in de stallen.
De directe omgeving van de stallen moet er verzorgd en schoon uitziet. Dit, om geen ongedierte aan te trekken.

IKB oorkonde

Management / Kwaliteit

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. De gezondheid van de dieren houden wij nauwlettend in de gaten. Naast de vaste tijdstippen van het verzorgen van de dieren vinden er dagelijks ook extra ‘controlerondes’ plaats. Elke week vinden er wegingen van de dieren plaats in alle stallen.

Daarnaast is een goed selectiebeleid ten aanzien van het uiterlijk en gewicht van de dieren belangrijk. Deze selectie begint als de dieren zes weken zijn. Zo wordt er getracht een zo uniform mogelijke koppel af te leveren.

Voedering van de dieren gebeurt in drie fasen. Er wordt begonnen met startvoer voor de kuikens en vervolgens gaat het verder met opfokvoer 1 en opfokvoer 2. Om de overgang naar vermeerdering zo goed mogelijk te laten verlopen krijgen de dieren de laatste week pre foktoom voer.  Samenstelling en structuur van het voer zijn hierbij belangrijke aspecten.

Klimaat is van groot belang voor de gezondheid van de dieren in de stallen. Het klimaat wordt gestuurd door de temperatuur  geregelde ventilatoren en de door onderdruk gestuurde luchtinlaat van de stallen.

Het is belangrijk dit zelf ook goed in de gaten te houden. Hierbij zijn dagelijks vaste controlemomenten ingepland.

Bij stroom- of gasuitval wordt er een alarm in werking gesteld. Op ons bedrijf is een aggregaat met automatische netovername aanwezig om alles te voorzien van stroom mocht dit uitvallen.

Alle gegevens omtrent uitval, selectie, voedering worden digitaal bijgehouden en verwerkt om zo de kwaliteit te waarborgen. De hierboven genoemde aspecten moeten ervoor zorgen dat er een gezonde en uniforme koppel afgeleverd wordt.

Milieu

Milieu vinden wij een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in duurzame technieken. Dit alles om ammoniak- en stofuitstoot zo laag mogelijk te houden, alsmede het energieverbruik. Zo voldoen wij aan de laatste milieueisen.

Daarnaast zijn wij bezig om een structurele oplossing te vinden voor de mestproductie.

Verder proberen wij het karakteristieke Achterhoekse landschap te behouden door gedegen onderhoud van sloten en bomen op aangrenzende grondpercelen. Zo hebben wij afspraken gemaakt over landschapsonderhoud van onze percelen.

Hygienesluis

Nieuwe stal Heusinkveld

Milieu is voor ons een belangrijk aspect