Te strenge duurzaamheidseisen

Te strenge duurzaamheidseisen blok aan been ondernemers agrarische sector

bron: vvd.nl

De lat voor ondernemers in de Agrarische sector ligt te hoog.

Ondernemers kunnen onmogelijk tegemoet komen aan de extra eisen die door de Nederlandse overheid worden gesteld in het kader van duurzaamheid. Dat stelt de VVD deze week tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. De liberalen vrezen dat meer ondernemers in de sector noodgedwongen met hun bedrijf moeten stoppen, omdat zij het financieel niet meer kunnen bolwerken. Door het woud aan regels en de administratieve lastendruk die daarmee gepaard gaat, verdwijnt bovendien de ondernemingszin bij veel agrariërs.

Natuur en boer zijn goede buren

Belang van natuur en boer zijn meestal gemeenschappelijk.

Slechts zelden kunnen ze wel eens botsen. Het is echter volgens Anne Schelhaas, lid van provinciaal bestuur LTO Noord Friesland, altijd mogelijk oplossingen te vinden, waarbij beide partijen baat bij kunnen hebben.

Jonge boeren verdienen respect

De status van de landbouw moet omhoog.

Op die wijze blijven boeren gemotiveerd om voedsel te produceren en daarnaast ook te doen aan landschaps- en waterbeheer. Dat zei hoogleraar Louise Fresco vandaag op een vraag van LTO-voorzitter Albert Jan Maat, tijdens een vergadering van de Sociaal-Economische Raad (SER).

 

Voedselproductie moet 70 procent omhoog

ROME (ANP) - De voedselproductie moet de komende veertig jaar 70 procent stijgen om aan de vraag van de groeiende wereldbevolking te kunnen voldoen. Dat stelde directeur Jacques Diouf van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op een forum in Rome, berichtte de BBC maandagavond.

De wereldbevolking stijgt naar verwachting van de huidige 6,7 miljard mensen naar 9,1 miljard halverwege deze eeuw. Als er niet meer land wordt gebruikt voor landbouw, kunnen 370 miljoen mensen in 2050 honger lijden, aldus de FAO.

Voedselproductie krijgt te maken met de effecten van klimaatverandering, zoals hogere temperaturen, grotere veranderlijkheid in regenval, vaker extreme weersomstandigheden. Klimaatverandering leidt ook tot minder beschikbaarheid van water en een toename van het aantal planten- en dierenplagen en ziektes, waarschuwde de Senegalese diplomaat.

VVD wil natuurbescherming inperken

AMSTERDAM – De bescherming van natuur en milieu is in Nederland te ver doorgeslagen en staat daarmee overheden en ondernemers in de weg.

Dat stelt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot tegenover NU.nl. Hij dringt er daarom donderdagmiddag bij de behandeling van de crisis- en herstelwet op aan dat milieu- en natuurwetgeving structureel wordt versoberd.

Vooral de Natuurbeschermingswet en de aanwijzing van Natura 2000-gebieden zijn volgens Aptroot ‘rampzalig’. “Deze gedrochten moeten op korte termijn fors worden aangepast. Provincies en gemeenten en ondernemers pikken het terecht niet langer”, stelt Aptroot.

Contact

Adres: Twente Route 5a
7055 BD Heelweg
Telefoon: 06 - 2735 5044
Fax: 0315 - 34 54 70

Nieuws over Heusinkveld